Oldal kiválasztása

Hús nélkül

Vegetarianizmus

Életforma, ideológia, egyáltalán miért?

A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti.

És én miért?

Diétaként kezdtem, később lelkiismereti okok miatt folytattam. Pedig mindig is nagy húsevő voltam. Ha egy lakatlan szigetre kerülnék, ami teli van szelíd, kis állatokkal és más táplálék nincs, azt hiszem éhen halnék. A szúnyogot is csak reflexből csapom agyon. Ráadásul sokkal jobban éreztem magam, mint azelőtt, mindez már több mint 25 éve.
Christian Morgenstern véleménye (és az enyém is):
“Ha a modern embernek azokat az állatokat, amiket élelemnek használ, saját magának kellene megölnie, akkor a növényevők száma megszámlálhatatlanul sokasodna.”

Hozzáértők szerint a hús (a hal is) mellőzésével hiányozhatnak a szervezet számára szükséges fehérjék, omega-3 zsírsavak, vas, cink, kálcium, D-vitamin és B12 vitamin.
Egy sorstársam megfogalmazása szerint, csak olyan állati eredetű ételt eszek, ami nem fáj az állatnak. Tehát egyéb állati terméket – tojást, tejet, tejtermékeket – igen, így a fentiek soha nem jelentettek különösebb gondot, egyébként változatos étrend mellett. A változatosság bemutatására a Vega receptek oldalon található néhány példa.

Híres vegetáriánusok

Magyar és nemzetközi hírességek, a teljesség igénye nélkül

Vega receptek

A vendéglátó helyek – a kimondottan vegákra szakosodottak kívételével – nem törödnek velünk. Rántott sajt, gomba, karfiol feltét és kész.
Itt találsz néhány kipróbált receptet, és örömmel látnék újakat is.

17 érv, hogy miért ne legyél vegetáriánus