Oldal kiválasztása

Koronavírus

A vírus miatti otthonlét miatt sokminden megváltozott.

Jobban odafigyelünk az egészségre, családtagjainkra? Más az időbeosztásunk? Megváltozott a tanulás, a munka rendje és még sok-sok más dolog?

Fenti bejegyzés óta eltelt több, mint 3 hónap alatt a sokat javult helyzet az utóbbi napokban (július második fele) ismét romlik? Hiába volt az említett sok változás? Maszkot már alig látni az utcán, pedig kell. MASZK, MASZK, MASZK…!!!

Kit érdekel…(?)

Az utóbbi 24 órában 230 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma (MTI a WHO közlése alapján).

A legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették. A legutóbbi rekordszintű növekedés július 10-én történt, ekkor 228 102 fővel emelkedett a vírust elkapók száma.

2020.07.19. Magyarországon 18 fővel emelkedett az új megbetegedések száma. (a tegnapi adat 12 volt) és már csak a vásárlások alkalmával hordunk maszkot. Úgy ahogy.
(A háttérben a TV éppen egy szabadtéri színházi előadásról beszél, ahol nem kötelező a távolságtartás és a maszk. 1500 férőhely).

Még mindig a maszk

Gondolom nem vagyok egyedül a dologgal, unom a maszkot. Sok minden mást is, így többek között, hogy sokan már zárt közösségi helyeken sem viselik. Ők is unják. Pedig jó ez a kis vírus-szünet, jó lenne, ha így maradhatna. Tegyél érte. Egy maszkot az arcodra!

Máshol is unják.

Egy kis szabadság

Itt a nyár, és ha végre nem esik, a kellemes meleg előcsalogatja az embereket. Sokan vannak az utcán, a parkokban, sőt még a budapesti strandokon is akadnak vendégek. Lassan a tanév is befejeződik, tehát egyre többen élvezhetik a jó időt (ha lesz). Jó egy kis szabadság a karanténos időszak után.
Maszk csak vásárláskor és tömegközlekedéskor.
Közben jönnek a hírek. Német húsüzemek fertőzöttsége miatt 650 ezer embert érintő lezárás, vírusos tenisztorna Horvátországban, szóba került az amerikaiak Európába történő beutazásának letiltása, stb.
Jó ez a kis szabadság. Mondják lesz második hullám is. Lehet, de mikor lesz vége ennek az elsőnek?

Akár reggeltől estig

Ahogy híre ment, szerdán éjfélkor megszűntették a vészhelyzetet, ezzel együtt megszűnt sok korlátozó rendelkezés. Végre, irány az áruház. Bemenni csak 9 óra után lehet. Megszűnt? – nem hallottunk róla, mondja az őr, aki másodmagával az időkorlát bevezetése óta másodpercre pontosan betartatta a vásárlókkal a szabályokat. Nem volt könnyű munkájuk, de lelkiismeretesen, udvariasan álltak hozzá.
Az áruház is mindent megtett a biztonságért, csomagolt kenyér, csomagolt gyümölcsök, stb.
Kedves előző bejegyzésben szereplő árúház. Lehet így is (INTRSPAR Hipermarker Árkád).

Ma délelőtt pontosította a Kormányinfó a korlátozás ilyen irányú eltörlését is.

Vásárlás 65 felett

Szerdán születik döntés arról, hogy fent tartják e, a 65 éven felüliek vásárlási időkorlátját.
Nem érdemes. Néha most is olyan érzésem van, mintha már eltörölték volna. A következő képek a védett vásárlási időben 10.54 órakor készültek egy nagyáruházban ott, ahol minden bejáratnál áll egy biztonsági őr.
Nem is a fiatalok vásárlásával van bajom. Inkább azzal, hogy maszk nélkül vannak jelen (megjegyzem, hogy a polcszervizesek is).

(A maszk teremtése. Mondta az Úr legyen maszk, és lett maszk. Látta az Úr, hogy jó).

Kedves 65 év alattiak!
Mi, akik már túl vagyunk a fenti életkoron nem azért hordunk maszkot, hogy ne betegedjünk meg, hanem azért, hogy ne fertőzzük meg embertársainkat.

Nálatok nagyobb a fertőzés terjesztésének lehetősége, hiszen esetenként úgy is fertőzővé válhattok, hogy nem is tudtok róla. Egy maszkba kerül az egész és sokat tettél azért, hogy ne betegíts meg másokat, főleg azt a korosztályt, aki már nehezebben birkózik meg a vírussal.

Tudjátok, a korosztályomnak van mit vesztenie. Gyerekek, unokák, a napsütés, egy élet tapasztalata…

Semmi sem lesz olyan? II.

Folytatva az előző gondolatot. Sok pozitív változást okozott vírus. Családtagok összezárva jobban megismerhették egymást. (Egy külön kategória az összezártság miatti erőszak növekedése, de én az igazi családokra gondolok). Szükségből megtanultuk elfoglalni magunkat, elfogadni a másikat. Talán a kapcsolatok is átértékelődtek. Átértékelődtek, ez az utóbbi időben nagyon elcsépelt mondás lett, de igaz. A hosszú telefonbeszélgetések után egy személyes találkozó. Vagy jól esett látni az óvoda udvarán felszabadultan, önfeledten egymással játszó gyerekeket. A parkokban több lett a mozgásra vágyó ember. (Ebben azért van egy kis magyaros mentalitás, megmutatom, hogy azért is kimegyek). Talán a vírus utánra is marad belőle.  Jobban megismertük, jobban megbecsüljük más munkáját, egészségügyi dolgozók, kézbesítők, eladók, stb. sőt még a szomszéddal is újra köszöntök egymásnak. Kitudja, mikor van szükségetek egymásra.

Itt vagyok elérhető

+36 30 9-214-815
pal – kukac – pozsgai.eu

Postacím

Pozsgai Pál
1144 Budapest
Szentmihályi út 13.

Levél a blogról