Oldal kiválasztása

Hús nélkül

Vegetarianizmus

Életforma, ideológia, egyáltalán miért?

A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti.

És én miért?

Diétaként kezdtem, később lelkiismereti okok miatt folytattam. Pedig mindig is nagy húsevő voltam. Ha egy lakatlan szigetre kerülnék, ami teli van szelíd, kis állatokkal és más táplálék nincs, azt hiszem éhen halnék. A szúnyogot is csak reflexből csapom agyon. Ráadásul sokkal jobban éreztem magam, mint azelőtt.
Christian Morgenstern véleménye (és az enyém is):
“Ha a modern embernek azokat az állatokat, amiket élelemnek használ, saját magának kellene megölnie, akkor a növényevők száma megszámlálhatatlanul sokasodna.”

Hozzáértők szerint a hús (hal is) mellőzésével hiányozhatnak a szervezet számára szükséges fehérjék, omega-3 zsírsavak, vas, cink, kálcium, D-vitamin és B12 vitamin.
Egy sorstársam megfogalmazása szerint, csak azt nem eszem, ami fáj az állatnak. Tehát egyéb állati terméket – tojást, tejet, tejtermékeket – igen, így a fentiek soha nem jelentettek különösebb gondot, egyébként változatos étrend mellett.

Híres vegetáriánusok

Magyar és nemzetközi hírességek, a teljesség igénye nélkül

Vega receptek

A vendéglátó helyek – a kimondottan vegákra szakosodottak kívételével – nem törödnek velünk. Rántott sajt, gomba, karfiol feltét és kész.
Itt találsz néhány kipróbált receptet, és örömmel lánék újjakat is.

17 érv, hogy miért ne legyél vegetáriánus