Szója

Én kedvelem a szója termékeket, nélkülözhetetlennek tartom, főleg egy vegetáriánus esetében. Vélemények persze lehetnek különbözőek, ez látszik az “Egyik oldal” alatt, és az “Ez meg a másik oldal” -ra kattitva.

Egyik oldal

Szendi Gábor:
Szója – felejtsük el egyszer s mindenkorra (részlet a cikkből)

A szója hüvelyes termény, a paleo táplálkozás szempontjából már eleve gyanús élelmi anyag. A hüvelyesekkel szembeni gyanakvásnak azonban nem “vallási”, hanem evolúciós okai vannak. A földműveléssel bevezetett élelmi anyagok közös jellemzője, hogy természetes formájukban fogyasztásra teljesen alkalmatlanok, csak alapos feldolgozás után fogyaszthatók. Ez a szójára különösen áll.

A szója nyersen mérgező, de még órákon át főzve sem fogyasztható. Kínában vagy 2300 évvel ezelőtt jöttek rá arra, hogy ha alapos fermentációs folyamatnak teszik ki a szóját, akkor a végtermék fogyasztható. Így találták fel a chiang készítését, ami megfelel a japán misonak. Hasonló kísérletezések végeredménye lett a tofu. Szemben a nyugati ember hiedelmeivel, a szója keleten nem oly kedvelt étel. Az 1970-as évek végén a dél-ázsiai országokban végzett felmérések szerint a lakosság elfogyasztott kalóriájának mindössze 1.5%-át tette ki.

Teljes cikk: www.tenyek-tevhitek.hu

Ez meg a másik oldal

<< Vissza