Szabadidő

Szabadidő

Definició: A szabadidő olyan foglalatosság, amelyben önként veszünk részt, azért, hogy kipihenjük magunkat, vagy szórakozzunk, kapcsolatainkat ápoljuk, művelődjünk.

Nekem a heti két-három naponkénti intenzív mozgás jelenti a kikapcsolódást, a pihenést.
Megjegyzem a kapcsolatok építése, ápolása inkább segíthetne a munkámban, és hát egyre gyakrabban jut eszembe egy Popper Péter idézet is:

“Megszoktam, hogy naponta tizenhat órát dolgozom, és újabban megbotránkozva veszem észre, hogy fáradt vagyok. Barátaimtól úgy értesültem, hogy az ember idővel megöregszik. Titokban még mindig azt hiszem, hogy ilyesmi csak másokkal történik.”

Tehát a szabadidő:

Kerékpározni jó
Kedvenc sportom. Szeretem a természetet, a mozgást, a jó időt. Futni nem tudok, tehát marad a bringázás. Talán 15 éve, hogy elkezdtem. Egyik legjobb döntése életemnek.
A fáradság - legyen az szellemi, vagy fizikai - ellen legjobb szer a mozgás. Ha túl vagyok az első kilómétereken, nincs az a fáradság ami el nem múlik. Illetve van, de csak a 40-100 km -es túra befejeztével, otthon.

Egy pilisi túra emlékére

Egy őszi pilisi túra emlékéreA fotelben ülve

Újságot, könyvet egyre ritkábban veszek a kezembe. Lehet, hogy ebben közrejátszik a kényszerű szemüveghasználat, és az egyszerűbb információ- és kulturális forrás, az Internet használata. Nem javít a dolgon a mobiltelefonom sem. Persze azért vannak kedvenc íróim. Ilyen például - a klasszikusok mellett - a fentebb már idézett Popper Péter.

Zenében inkább a hagyományosabb rock -ot szeretem, - pl. ilyeneket - vagy itt egy egy másik stílus. Újabban egyre többet hallgatok klasszikus slágereket, így a Klasszik Rádió az egyik leghallgatottabb csatornám.
Unokáim nélkül pedig teljesen ismeretlen fogalmak lennének a következők: Minecraft, MesterMC, Omsi2, Euro Truck Simulator 2, CS:GO, és a sok-sok androidos játék.

Görkorcsolya
Talán nem annyira jellemző a korosztályomra a görkorcsolyázás. Fél évszázada gyakran jártam a városligeti műjégre. Pár évvel ezelőtt eszembe jutott a dolog, persze nyáron. Ekkor támadt a gondolat, hogy kipróbálom a görkorcsolyát.

Kezdetben a legnagyobb gondot a fékezés és a megállás okozta. Villanyoszlopokat, kukás edényeket, vadidegen embereket ölelgettem, hogy meg tudjak állni. Mire az első kerékgarnitúrám elkopott megbízhatóbban ment a görizés.
Városi közlekedésre ritkán használom, a rossz utak miatt.
Görkorcsolyázni is jó, bár vannak korlátai - legalább is nálam. A Dömörkapu - Pilis Szentlászló (Kis Rigó Vendéglő) oda-vissza fittness görivel túlzás volt (de már nézegettem terepgörit a neten)


Úszás
Ez pár hónapja valahogy abbamaradt. Rendszeresen lejár az időkorlátos uszodabérletem. Pedig nagyon jó dolog. Télen-nyáron működik. Talán az a bajom vele, hogy sokan vannak. Úszóiskola, iskolai tornaórák, és látszólag profi módon úszók. Általában 30-50 hossz a táv, kissé monoton, unalmas. Nem mondtam le róla teljesen.


KTM_paci

KTM, a nagy Ő