A nyers tej dícsérete

Kedvencem a nyers tej, a környékünkön lévő utcai automaták sajnos megszűntek, így csak kissé messzebb szerezhető be. Hogy mennyire egészséges a nyers tej fogyasztása, arról megoszlanak a vélemények.

A nyers tej dicsérete

Manapság kétfajta álláspont létezik a nyers (pasztörizálatlan) tejről:

  1. Mereven elutasítással károsnak és „tehénszagúnak” mondja.
  2. Mások szerint a nyers tej igenis szükséges és hasznos a szervezet számára.

Orosz rulett vagy nem megfelelő állattartás?

Úgy tűnik, a nyers tej kedvelőit az FDA (amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) figyelmeztetése sem tántorítja el kedvenc italuk fogyasztásától. A hatóság ugyanis arra mutat rá, hogy a pasztörizálás (gyors hevítéssel és lehűtéssel történő tartósítás) nélküli tejben előforduló baktériumok egy része betegséget okozhat (főként a felnőtteknél gyengébb immunrendszerű gyermekeknél és idős embereknél). Sőt, fogyasztásának kockázatát egyenesen az „orosz rulettéhoz” hasonlítja.

 

Az ellentétes érveket hangoztatók szerint a baloldalon olvasható kijelentés csak abban az esetben érvényes, ha a teheneket rossz körülmények között (koszos nagyüzemi istállóban, friss fű fogyasztásának lehetősége nélkül) tartják. E nézet hívei azt állítják, hogy egészséges tehén teje nem hogy megbetegedést okoz, ellenkezőleg: szerintük a jó körülmények között tartott, sok friss füvet fogyasztó tehéntől származó friss tej sokkal egészségesebb, mint a hőkezelt változat.

Hasznos baktériumok, enzimek
Mégpedig azért, mert a nyers tej olyan hasznos baktériumokat és enzimeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszer működését. Ráadásul linolénsav is található benne, amely egyrészt fontos szerepet játszhat a rák megelőzésében, másrészt kedvező hatást gyakorol az allergiára, az emésztési panaszokra és az ekcémára. Úgy gondolják, hogy a pasztörizálás tönkreteszi a tejben lévő egyes fehérjéket (pl. kazein) és a szervezet számára feldolgozhatatlanná alakítja át őket. Ráadásul e folyamat során a hasznos baktériumok is elpusztulnak, nem beszélve arról, hogy jócskán csökken a tejben eredetileg található vitaminok mennyisége.

Tudományos kísérletek nyers tejjel
A nyers tej jótékony hatásait ma már tudományos kísérletek is alátámasztják: Például a Bázeli Egyetem betegségmegelőzésre szakosodott intézete 15 ezer, 5-15 év közötti gyermek fejlődését kísérte figyelemmel több éven keresztül, és az eredményekről 2007-ben jelentette meg tanulmányát. Kiderült: azok a gyermekek, akik pasztörizálatlan tejet fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak asztmára és allergiára, mint a feldolgozott tejet ivó társaik.
A kutatásokat végző dr. Mercola, így összegezi mégis az áldásos hatásait:

Több tápanyagot (pl. Lactobacillus acidophilust) tartalmaz, mint a pasztörizált.
Nem merültek fel vele kapcsolatban olyan egészségkárosító hatások (köszvény, bőrkiütések, hasmenés, görcsök, esetleg cukorbetegség vagy autizmus), amelyeket a hőkezelt tej okozhat (hiszen egy ponton túli melegítés után az összes hasznos anyag megsemmisül, vagy ami még rosszabb: a szervezet számára ártalmassá válik).
Sokkal finomabb és krémesebb, mint a pasztörizált.

Összegezve: megfelelő helyről származó friss tejet nyugodtan fogyaszthatunk!

(Forrás: More Dairies Go Raw as Consumers Learn the Benefits of Unpasteurized Milk, Mercola.com, Vég Erzsébet /Natúrsziget/ fordításával)